Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Fotbalové vyznamenání Máčala dostal Cenu dr. Václav Jíry

Máčala dostal Cenu dr. Václav Jíry

foto: fotbal.cz

07. 05. 2020 - 09:00

Nejvyšším fotbalovým vyznamenáním je Ceny dr. Václava Jíry. Za rok 2019 byl oceněn Milan Máčala, bývalý hráč, trenér a člen představenstva SK Sigma Olomouc, který potom trénoval kromě českého národního týmu také mnoho dalších v arabském světě. Informoval o tom server Fotbalové asociace České republiky (FAČR).

Máčala není prvním oceněným, který je spojený s SK Sigma, v roce 2009 stejné vyznamenání obdržel Karel Brückner. Právě i těchto dvou legend začala olomoucká trenérská fotbalová škola.

Milan Máčala byl kvalitním fotbalistou, ale především vynikajícím trenérem. Dvakrát získal, za práci v Baníku Ostrava, titul Trenér roku, vedl národní tým po MS 1990, a pak se přesunul na více než čtvrtstoletí do arabských zemí, kde šířil povědomí o českém fotbalu a mimo jiné trénoval postupně šest reprezentací a celkově nasbíral úctyhodných 245 mezistátních zápasů. „Děkuji asociaci za vyznamenání za trenérskou práci, ať byla doma nebo v zahraničí. Tam jsem byl v situaci, kdy se potkávali trenéři z celého světa, a jsem rád, že jsem mohl pomoci prosadit i tu naši trenérskou školu. Pana doktora Jíry jsem si moc vážil. Byl to vzdělaný člověk a diplomat,“ řekl Máčala pro fotbal.cz. Jako hráč působil třináct let postupně v TJ Gottwaldov, Viktorii Plzeň, TJ Vítkovice a nakonec v Sigmě Olomouc. Tam také začal v sedmatřiceti trenérskou kariéru. Byla velice úspěšná, postupně trénoval SK Sigma Olomouc, Slavii Praha, na Kypru AEK Larnaka a po návratu Baník Ostrava, se kterým dokázal získat dvakrát za sebou druhé místo v lize.

Po mistrovství světa 1990 v Itálii mu byla svěřena reprezentace, kterou vedl ve 24 utkáních s bilancí deset výher, sedm remíz a sedm proher. Zejména v první polovině svého působení byl velice úspěšný. Angažmá ukončil v březnu 1993 a v následujícím roce, v jednapadesáti letech, zamířil do klubu SC Kazma.

V zemích Perského zálivu pak působil následujících téměř pětadvaceti letech. Trénoval zde šest klubů a šest reprezentací - Kuvajtu, Spojené arabské emiráty, Saúdskou Arábii, Omán a Bahrajn.

Máčala spolu s Brücknerem rozjeli v olomoucké Sigmě trenérskou školu, klubem z Hané prošla v aktivní kariéře hráče, nebo zde přímo začínala trénovat, spousta pozdějších trenérských es. Snad nejslavnějším z nich je Petr Uličný, zástupci olomoucké trenérské fotbalové školy jsou například Leoš Kalvoda, Oldřich Machala, Dan Matuška, Vlastimil Palička, Zdeněk Psotka, Václav Jílek, Roman Pivarník, Pavel Hapal, Radoslav Látal, Jiří Balcárek nebo Radim Kučera.

Další články