Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Nominace na říjen Reprezentace: vrací se Barák, premiéra pro Petráška

Reprezentace: vrací se Barák, premiéra pro Petráška

foto: fotbal.cz

30. 09. 2020 - 17:56

Český národní tým čekají během říjnového srazu tři zápasy. Jeden přípravný, dva soutěžní v rámci Ligy národů. Všechny tři na hřištích soupeřů. A v nominaci je jeden nováček. Nominace bude rozšířena o další jména v dalších dnech. Informaci zveřejnil svazový web fotbal.cz.

Trenér Jaroslav Šilhavý se rozhodl poprvé nominovat obránce Tomáše Petráška, jenž je kapitánem polského klubu Raków Czestochowa, se kterým český obránce vybojoval postup ze třetí nejvyšší soutěže až do té nejvyšší. A v polském klubu působí také v roli lídra a kapitána mužstva. Osmadvacetiletý obránce odehrál v aktuálním ročníku pět zápasů, vstřelil jeden gól a dostal jednu žlutou kartu.

"Už jsme ho sledovali několik zápasů. Ještě než vznikla první vlna pandemie, už jsme měli za ním naplánovanou jízdu. Nakonec k tomu nedošlo. Přesvědčuje i střelecky, ač hraje středního obránce. Je to kvalitní hráč, výborný ve fyzických parametrech. Uvidíme, jak si řekne o místo dál," řekl Šilhavý na tiskové konferenci.

V nominaci je také záložník Antonín Barák, který má za sebou transfer v rámci Itálie, když vyměnil Udinese za Hellas Verona. Nejprve po přestupu naskočil do vítězného zápasu s AS Řím až v závěru, následně odehrál devadesát minut při výhře 1:0 nad jeho bývalým klubem.  Barák má na svém kontě 12 startů za české „áčko“ a pět gólů. Naposledy hrál v říjnu 2018 v Lize národů proti Ukrajině.

Do národního týmu se vrací po roce a půl také útočník Matěj Vydra, který nastoupil naposledy v březnu minulého roku proti Brazílii. Celkově má na svém kontě pět gólů ve 26 reprezentačních startech.

"Tito hráči s námi tady delší čas nebyli. Matěj Vydra si vydobyl místo v Burnley a stejně tak Tonda Barák se posunul na hostování do Verony. Hrají pravidelně, takže i z tohoto pohledu jim chceme dát prostor, abychom je oba po dlouhé době viděli. Víme, jací jsou to hráči," uvedl Šilhavý.

Výběr trenéra Jaroslava Šilhavého má sraz v pondělí 5. října, o den později následuje přesun na Kypr, kde hráče čeká přípravné utkání ve středu 7. října od 18:00.

V sobotu 10. října se tým přesune do Izraele, kde o den později naplánován zápas s domácí reprezentací v rámci Ligy národů a sraz bude zakončen ve středu 14. října zápasem se Skotskem v Glasgow. Tým se sejde v pondělí v Praze a během srazu bude dodržovat mimořádná hygienická opatření.

Nominace národního týmu:
Brankáři: Jiří Pavlenka (Werder), Ondřej Kolář (Slavia), Tomáš Vaclík (Sevilla).
Obránci: Jan Bořil (Slavia), Ondřej Čelůstka (Sparta), Tomáš Petrášek (Rakow), Filip Novák (Fenerbahce), Pavel Kadeřábek (Hoffenheim), Ondřej Kúdela, Vladimír Coufal, David Hovorka (všichni Slavia).
Záložníci: Jakub Jankto (Sampdoria), Antonín Barák (Hellas Verona), Tomáš Souček (West Ham), Lukáš Masopust (Slavia), Alex Král (Spartak Moskva), Vladimír Darida (Hertha), Bořek Dočkal, Adam Hložek (oba Sparta), Jan Kopic (Plzeň).
Útočníci: Michael Krmenčík (Bruggy), Patrik Schick (Leverkusen), Václav Vydra (Burnley).

Další články