Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 18.4.
Svátek má Valérie
Menu

FAČR a LFA reagují Rozhodčí: nulová tolerance vůči rasistickým projevům

Rozhodčí: nulová tolerance vůči rasistickým projevům

foto: Petr Pelíšek

21. 06. 2020 - 17:37

Fotbalová asociace České republiky (FAČR) se zásadně vymezuje proti jakýmkoliv rasistickým projevům, které provázely některé z nedávných zápasů na domácí profesionální scéně. Uvedl to server fotbal.cz. Ligová fotbalová asociace (LFA) zareagovala podobně, podle informací na svém webu vnímá poslední události kolem rasistických projevů vybraných jedinců na ligových stadionech, a proto v posledních dnech přikročila a přikročí k několika krokům, které mají za cíl tyto neakceptovatelné události potlačit.

Komise rozhodčích FAČR v této souvislosti zahájila komunikaci s Ligovou fotbalovou asociací, jejíž disciplinární komise po 30. kole FORTUNA:LIGY potrestala Sigmu Olomouc pokutou ve výši 120 tisíc korun právě za zmíněné projevy.

Komise rozhodčích zdůrazňuje, že rozhodčí delegovaní pro profesionální soutěže mají dle stanoveného protokolu jednoznačné nařízení, jak postupovat v případech rasistického či xenofobního chování na stadionech: jejich pravomocí je přerušení utkání a v krajním případě i jeho předčasné ukončení.

„Rozhodčí jsou dlouhodobě instruováni a vedeni k tomu, co dělat a jak zakročit, pokud se během utkání s těmito projevy setkají a absolutně to nebereme na lehkou váhu. Pro nás se tedy v zásadě nic nemění, ale vzhledem k událostem z posledních dnů a po debatě s LFA jsme nyní znovu na všechny naše rozhodčí opakovaně apelovali, ať jsou na hřišti opravdu maximálně důslední i v uplatnění těchto rozhodnutí, pokud se setkají s výše zmíněnými negativními projevy. Opravdu to je o nulové toleranci vůči rasismu a xenofobii,“ řekl Jozef Chovanec, předseda Komise rozhodčích FAČR.

„FAČR dlouhodobě a naprosto jednoznačně odsuzuje jakékoliv rasistické projevy na fotbalových hřištích, týká se to tedy samozřejmě i soutěží, které má ve své gesci včetně domácího poháru. Věříme, že konkrétní osoby budou identifikovány a potrestány, rasismus jednoznačně nemá v 21. století nejen na fotbale ale i v cele naší společnosti místo,“ řekl předseda FAČR Martin Malík.

Jasný postoj a netoleranci k podobným projevům deklarovala Ligová fotbalová asociace několikrát, naposledy po utkání 30. kola FORTUNA:LIGY mezi Olomoucí a Plzní. Domácí klub byl už tento týden potrestán pokutou. Rasismus stejně jako další formy diskriminace na fotbalové stadiony nepatří a LFA proto bude i nadále v budoucnu podobné případy tvrdě trestat. Na nejbližším zasedání Ligového výboru ve čtvrtek 25. června bude vedení ligy debatovat nad možnostmi zpřísnění Disciplinárního řádu.

Některé profesionální kluby v minulosti realizovaly projekty se společenskou osvětou mezi svými příznivci. LFA se bude v blízké budoucnosti také zabývat možnostmi, jak dlouhodobou kampaní efektivně pomoci v boji proti rasismu a podobně závažným projevům.

Další články