Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 18.4.
Svátek má Valérie
Menu

Stovka juniorů bude kraj reprezentovat na olympiádě

Stovka juniorů bude kraj reprezentovat na olympiádě

foto: Pixabay

15. 01. 2020 - 12:00

Zimní Olympiáda dětí a mládeže ČR odstartuje tuto neděli 19. ledna v Karlových Varech.  O medaile bude až do 24. ledna bojovat 1344 mladých reprezentantů ze všech 14 krajů. Moravskoslezský kraj bude zastupovat 98 sportovních nadějí ve věku 12 až 16 let.

Olympiáda dětí a mládeže bude zahájena v neděli 19. ledna v 15 hodin v karlovarské KV Areně. Slavnostního ceremoniálu se zúčastní také hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a náměstek hejtmana kraje Stanislav Folwarczny. „Na poslední zimní olympiádě mládeže získali naši sportovci pro Moravskoslezský kraj 23 medailí. Někteří z nich jedou bojovat o vítězství i letos. Držím palce i nováčkům v krajské reprezentaci, aby jim na krku kovy zacinkaly co nejhlasitěji. Na slavnostním zahájení je budu stejně jako ostatní hejtmani doprovázet, těším se, až se v barvách naší výpravy projdu arénou a popřeji všem skvělé výsledky,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a doplnil, že 98 mladých sportovců z regionu doprovodí 31 trenérů. Nejpočetnější je výprava hokejistů, kterých do Karlových Varů pojede 22. Moravskoslezští sportovci nastoupí v modročernobílé barevné kombinaci.

O medaile budou sportovci bojovat v 11 sportech a jedné umělecké disciplíně, v hraní na klávesové nástroje. Vedle tradičních zimních sportů, jako je lední hokej, alpské lyžování či biatlon se sportovci utkají také v karate nebo šachu.

„Při poslední zimní olympiádě mladých se nejvíce dařilo snowboardistům, přivezli dvě zlaté medaile. Věřím, že budeme v tomto sportu opět úspěšní. Nastoupí například loňský vítěz Českého poháru Kryštof Minárik, vítěz loňského Mistrovství ČR v Alpine snowboardingu Adam Krupa nebo Adéla Keclíková, která na poslední zimní juniorské olympiádě vybojovala stříbro a bronz,“ vyjmenoval náměstek hejtmana kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny a připomněl, že na poslední zimní Olympiádě dětí a mládeže se v celkovém pořadí krajů umístil náš region na 5 místě. Nejvyšší příčku obsadil Moravskoslezský kraj v roce 2016. Největší úspěchy krajské výpravy jsou letos očekávány kromě snowboardingu i například v alpském lyžování, hokeji, krasobruslení nebo šachu. „Budu držet palce také nadanému šachistovi Richardu Stalmachovi. Několikrát za sebou zvítězil na republikovém mistrovství, také má třetí místo z Mistrovství Evropy,“ řekl náměstek hejtmana kraje Stanislav Folwarczny.

Vlajkonošem krajské výpravy bude stejně jako na poslední zimní olympiádě bývalý olympionik Jakub Janda, který ve své sportovní kariéře nasbíral spoustu úspěchů ve skoku na lyžích.

Další články