Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 18.4.
Svátek má Valérie
Menu

Poptávka je velká Na trh práce míří tisíce absolventů vysokých škol

Na trh práce míří tisíce absolventů vysokých škol

foto: Shutterstock

11. 08. 2022 - 13:00

Letní měsíce bývají na trhu práce rušným obdobím. Přicházejí na něj totiž tisíce absolventů vysokých škol, kteří hledají profesní uplatnění. Jejich požadavky na budoucího zaměstnavatele však v posledních letech doznávají změn. Čerstvě vystudování si například často nárokují vyšší finanční ohodnocení či flexibilní pracovní dobu. Firmy se je naopak snaží zaujmout balíčky benefitů nebo kvalitou pracovního prostředí.

Celková nezaměstnanost v České republice v květnu letošního roku opět mírně klesla. Aktuálně se tak dostala na 3,2 procenta, což v meziročním srovnání představuje pokles o 0,7 procentního bodu. V naší zemi je tak dlouhodobě bez zaměstnání nejméně lidí v celé Evropské unii, což je pro spoustu firem z personálního pohledu paradoxně problém. Podle Úřadu práce České republiky totiž v květnu poptávaly podniky pracovníky na více než 330 tisíc neobsazených pozic.

Největší zájem je aktuálně o kvalifikované i nekvalifikované zaměstnance v technických odvětvích. Podle Kláry Veverkové Šťastné ze společnosti Randstad, jež na trhu působí v oblasti lidských zdrojů, v tuto chvíli prakticky neexistuje výrobní závod, který by se nepotýkal s nedostatkem pracovníků. „Poptávka po nových zaměstnancích v technických oborech je stále velká a její pokles určitě nepředpokládáme. Mohlo by dojít spíše k nárůstu, když však firmy vidí, že otevřenou pozici nemohou dlouhé měsíce obsadit, ve vyhlašování dalších volných míst často už ani nepokračují. Zejména techniků a inženýrů chybějí tisíce,“ popisuje.

Poptávku po technicky vzdělaných zaměstnancích potvrzuje mimo jiné brněnská společnost PKV Build. Ta firmám poskytuje energetické konzultace s ohledem na energetickou soběstačnost a udržitelnost. Jejich výsledkem je například snižování uhlíkové stopy i milionové úspory na energiích. „Do našeho firemního kolektivu aktuálně hledáme nové kolegy třeba na pozice projektového manažera v energetice, dotačního specialisty nebo projektanta fotovoltaik. Jedná se o specializovaná pracovní místa, která mnohdy nemají teoretickou ani praktickou oporu ve vysokoškolském vzdělání. Nové zaměstnance proto musíme v dané problematice důkladně zaškolit. Získají vysoce ceněnou praxi v sustainability managementu, který představuje žádaný obor pro ekologickou a ekonomickou budoucnost,“ uvádí Jiří Pech, jednatel společnosti PKV Build.

Vysokoškoláci jsou často „rozebráni“ již před dostudováním

Při letních náborech nových zaměstnanců se firmy často intenzivně zajímají o čerstvé absolventy univerzit. „Studenty vysokých škol si dokonce zaměstnavatelé velice často ‚rozeberou‘ již v posledním ročníku, obzvlášť pokud jsou ochotni se za prací stěhovat,“ doplňuje Veverková Šťastná. Odlišná situace není ani v Jihomoravském kraji, kde podle zástupců dvou největších místních univerzit většina absolventů s hledáním pracovní pozice problém nemá. „Absolventi Masarykovy univerzity hledají dlouhodobě uplatnění na trhu práce relativně snadno,“ říká analytik Odboru pro strategii MU Ondřej Hofírek a dodává: „Z dlouhodobého průzkumu čerstvých absolventů MU vyplývá, že pro více než 80 procent z nich bylo v posledních šesti letech nalezení práce velmi či spíše snadné. Dlouhodobě nejjednodušeji nacházejí práci absolventi fakulty informatiky a pedagogické fakulty. Průzkumy také odhalují, že čtyři z deseti absolventů pracují ještě před ukončením svého studia, a to v naprosté většině ve vystudovaném oboru. Pracovní praxi při studiu deklarovalo šest z deseti absolventů MU.“

Rovněž data co do počtu studentů druhé největší brněnské univerzity – Vysokého učení technického (VUT) –, potvrzují, že čerství absolventi momentálně dlouho bez práce nezůstávají. Podle průzkumů instituce mělo v posledních několika letech již během studia zajištěnou práci asi 60 až 70 procent studentů. Více než 90 procent pak bylo zaměstnáno do tří měsíců od konce studia a do roka téměř všichni. „Tradičně rychle nacházejí práci absolventi Fakulty strojního inženýrství, elektrotechniky a komunikačních technologií nebo informačních technologií. V posledních letech je ale patrný výrazně vysoký zájem také o absolventy Fakulty stavební, z nichž podle posledního šetření našlo práci do tří měsíců po konci studia dokonce 98 procent,“ nastiňuje Tereza Kadrnožková, tisková mluvčí Vysokého učení technického v Brně.

Firmy lákají na benefity i kvalitu pracovního prostředí

Požadavky firem na čerstvé absolventy se podle Veverkové Šťastné příliš nemění. Důraz je kladen zejména na schopnost využít teoretické znalosti v praxi. Velmi podstatná je rovněž dobrá jazyková vybavenost. Čerstvě vystudovaní uchazeči o práci naopak zvyšují nároky na své finanční ohodnocení. „Určité procento absolventů také očekává nižší pracovní vytížení, než s jakým se pak v reálu setká, a bývá požadavky zaměstnavatelů zaskočeno. Mezi nejatraktivnější nabídky patří ty, které nabízejí různé úlevy, jako je například více dní dovolené, práce z domova, flexibilita a možnost uzpůsobit si pracovní dobu podle svého,“ uvádí personalistka.

Právě pomocí nabídky rozličných zaměstnaneckých výhod se řada společností snaží v boji o čerstvě vystudované uchazeče uspět. „Snažíme se držet krok s dobou a nabídku benefitů průběžně měnit a přizpůsobovat očekáváním našich stávajících i budoucích kolegů a kolegyň. I proto v našem balíčku máme dnes již standardní benefity typu dovolená navíc, sick days, klasické stravenky, zaměstnanecké slevy či možnost pracovat plně nebo částečně z domova,“ popisuje Jiří Havel, HR manager ve společnosti Notino.

Brněnská společnost PKV Build pak nové zaměstnance láká na nevšední pracovní prostředí. Její prostory nacházející se v moderním office parku Vlněná s panoramatickým výhledem na jihomoravskou metropoli získaly v roce 2020 ocenění kanceláře roku. „Jsme zavedená firma, kterou žene vpřed mladý kolektiv dravých a ambiciózních lidí. Zastáváme pragmatický názor na udržitelnou budoucnost, která musí být podpořena ekonomickým přínosem. Stejné hodnoty proto hledáme i u všech uchazečů o nové pozice. Z těchto důvodů je pro nás důležitá mimo jiné image. Ať už v rámci netradičních teambuildingů, nebo třeba pravidelného chmel dne přímo v kancelářích. Mimo to neděláme rozdíly mezi nováčky a jednatelem společnosti – oba pracují na stejných zařízeních a sedí na stejně pohodlné židli,“ uzavírá Jiří Pech.

Další články