Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Do ostravských základních škol vyrazí téměř 23 tisíc žáků

Do ostravských základních škol vyrazí téměř 23 tisíc žáků

foto: Lukáš Blokša

31. 08. 2020 - 10:07

V tomto školním roce by mělo 55 ostravských základních škol zřizovaných městem navštěvovat více než 22 800 dětí, jen u zápisu do prvních tříd jich letos bylo 2 545. Počet žáků, včetně prvňáčků v posledních třech letech stoupá, ve školním roce 2018/2019 jich bylo 22 182, o rok později 22 229.

„Stoupající počet dětí ve školách je pro Ostravu dobrou zprávou. Stejně jako v předchozích letech i nyní máme připravenu řadu projektů na podporu talentovaných žáků, inkluzivního vzdělávání i jazykových a technických dovedností. Budeme posilovat personální zázemí škol o kariérové poradce, asistenty pedagoga, školní psychology, sociální pedagogy a další odborné pracovníky. V souvislosti s událostmi kolem epidemie covid-19 se nově zaměřujeme na vzdělávání pedagogů a další technické vybavení škol, které umožní zvýšit kvalitu on-line vyučování,“ shrnula náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová.

Kvůli podpoře distanční výuky město vyhlásilo pro základní školy zřizované městem zcela nový program, který jim pomůže efektivně zvládnout on-line systémy. Pro rok 2020 je k  dispozici je 4,17 milionu korun. Školy si požádají o podporu v září a v říjnu, žádosti posoudí rada města. Z těchto dotačních peněz je možné hradit proškolení celého pedagogického sboru v užívání vybrané aplikace pro distanční výuku (např. Teams, Google) a dále zakoupení SIM karet, modemů pro datové připojení, digitálních učebnic, výukových programů a softwaru, který souvisí s digitální výukou.

Podpory od města se ale bude dostávat i tradičním oblastem zájmu. Ve školním roce 2020/21 Ostrava ze svého rozpočtu uvolní 7,76 milionu korun na další rozvoj jazykového vzdělávání v mateřských, základních i středních školách. Program je zaměřen na metodickou a jazykovou podporu výuky cizích jazyků a na rozvoj bilingvní výuky, výuky formou obsahově a jazykově integrovaného učení CLIL a na výuku cizího jazyka dětí v předškolním věku.

Rozvoji jazykového vzdělávání částečně pomůže i dalších 7,7 milionu korun, vyčleněných na program, který počítá s financováním celoročních i jednorázových volnočasových aktivit. Jeho součástí je totiž i mezinárodní spolupráce žáků základních a středních škol.

I nadále chce město děti inspirovat ke sportu a pohybu. Již 7. září v rámci Čokoládové tretry se bude na Městském stadionu Ostrava – Vítkovice vyhodnocovat deset nejlepších škol z 1. ročníku Ostravských sportovních her. Kvůli epidemii covidu-19 se konala pouze část soutěží, z patnácti naplánovaných disciplín se uskutečnily pouze turnaje v halové kopané, přehazované, házené, florbalu a závody ve šplhu a v přespolním běhu. Projekt bude pokračovat i v nastávajícím školním roce.  

Dál poběží také úspěšný program Fajne školní bistro, jehož cílem je zlepšit školní stravování. I když epidemie mentoringy kuchaře Davida Valíčka ve školních kuchyních v období od března do června zbrzdila, žáci ani pedagogové o svůj gastronomický zážitek nepřijdou. Na podzim bude společné vaření s mediálně známým kuchařem pokračovat, 24. září se uskuteční na ZŠ Srbská 2, Ostrava – Výškovice, 22. října na ZŠ Březinova v Zábřehu, 26. listopadu na ZŠ MUDr. Lukášové, Klegova 29, Ostrava - Hrabůvka a 10. prosince na ZŠ F. Formana na Dubině. Kuchařky ze školních jídelen se navíc mohou těšit na dva workshopy, které se budou konat 28. a 29. října v novém Food Atelieru na Landeku v Petřkovicích. Workshopy budou interaktivní, kuchařky si budou moci vyzkoušet moderní techniky vaření v praxi a vše konzultovat.

Schopnosti mimořádně talentovaných žáků bude nadále rozvíjet Program na podporu vzdělávání a talentmanagementu, do něhož město na rok 2021 alokovalo 31,5 milionu korun. Dále se budou konat vzdělávací kurzy v oblasti přírodovědy, technických oborů, matematiky a finanční gramotnosti pro děti předškolního a školního věku, které pro ně se zásadním finančním příspěvkem města připravuje spolek Dolní oblast Vítkovice ve světech techniky.

Všechny informace k dotačním titulům na podporu vzdělávání najdou zájemci na webu na adrese www.talentova.cz. K dispozici jsou tam také příklady realizovaných projektů a dobré praxe i pozvánky na zajímavé události ve městě týkající se školství a vzdělávání.

Další články