Zde může být vaše reklama.
Pátek 26.4.
Svátek má Oto
Menu

FOTO: Moravskoslezský Regulovčík už zná svého vítěze

FOTO: Moravskoslezský Regulovčík už zná svého vítěze

26. 05. 2019 - 14:00

Teoretickou i praktickou část absolvovali v pátek v Ostravě moravskoslezští dopravní policisté v rámci soutěže Regulovčík roku 2019. Po sečtení bodů se vítězem stal Michal Hadáček z dopravního inspektorátu Frýdek-Místek.

V pořadí již 11. ročníku soutěže se zúčastnilo 20 dopravních policistů z krajského ředitelství, respektive sloužících v Moravskoslezském kraji. Reprezentovali dopravní inspektoráty jednotlivých územních odborů a Městského ředitelství policie Ostrava, dálniční oddělení Ostrava a Mankovice krajského ředitelství a oddělení silničního dohledu krajského ředitelství.

V programu soutěže byly již tradičně tři základní oblasti: praktická část se skládala z řízení křižovatky a dále z jízdy zručnosti a techniky jízdy; druhá část ověřila teoretické znalosti policistů.

Nad pravidly soutěže dbala čtyřčlenná komise, přičemž rozhodčí jednotlivé soutěžící bodově hodnotili. Při řízení křižovatky, na které byla vypnuta světelná signalizace, sledovala komise u policistů, kteří usměrňovali provoz, mimo jiné vystupování při převzetí a předání křižovatky, pohyb v křižovatce a přesnost a srozumitelnost pokynů. Pozornosti neunikla ústroj a celkový vzhled policisty. Soutěžící předvedli své dovednosti při pětiminutovém řízení frekventované ostravské křižovatky s aspektem nezatížit ji a neohrozit bezpečnost a plynulost silničního provozu. Pro soutěž byla tato křižovatka vhodná vzhledem k jejím dopravně technickým vlastnostem (je tvořena několika jízdními pruhy, několika přechody pro chodce, přejezdem pro cyklisty a trasou pro tramvajové linky).

Na ostravském polygonu pak policisté absolvovali další praktickou část, kde byli hodnoceni například v jízdě po mokré ploše, manipulaci s vozidlem při slalomové jízdě, přesnosti a rychlosti při parkování nebo otáčení vozidla ve stísněném prostoru.

Teoretické znalosti jsou samozřejmě zapotřebí také u policistů, a tak soutěžící v určeném časovém limitu prokazovali odbornost při testech nejen z dopravních předpisů, ale také z obecných zásad techniky jízdy.

Jak soutěž viděl vedoucí odboru služby dopravní policie krajského ředitelství Jiří Zlý? „V rámci soutěže zažívali policisté řekněme nevšední situace při jízdě zručnosti na polygonu. A ani letos nebyla při řízení křižovatky nouze o krušné chvíle, neboť mnoho řidičů nezná pokyny policistů. Kvituji to, že na policisty řízenou křižovatku aktuálně zareagovaly také autoškoly, které se žáky místem několikrát projížděly.“

A jak situaci vnímal jeden z porotců? „U řidičů se projevila neznalost a nezkušenost, když se dostali do situace, kdy křižovatku řídil policista. Vnímal jsem samozřejmě byť i mírné rozdíly mezi jednotlivými policisty – někteří mají více zkušeností při řízení provozu a jejich jednání a vystupování je veskrze jistější.“

Soutěž byla vskutku vyrovnaná – po sečtení výsledků všech kategorií soutěže byl mezi v pořadí prvním a druhým policistou pouhý dvoubodový rozdíl! Vítězem Regulovčíka roku 2019 je Michal Hadáček z dopravního inspektorátu Frýdek-Místek, stříbrný je Jiří Hošek z dálničního oddělení Mankovice a bronzovou příčku obsadil Martin Neděla z dopravního inspektorátu Opava.

Zlý předal vítězi kromě jiného také putovní pohár. Policisté, kteří obsadili 1. a 2. místo, budou reprezentovat krajské ředitelství na celorepublikové soutěži dopravních policistů.

Jak se ná své vítězství díval první muž celkového pořadí? „U dopravní policie jsem několik měsíců, takže soutěže jsem se zúčastnil poprvé. Skvělá byla podpora jak mého vedení, tak kolegy Patrika Slívy, který byl v minulých ročnících na předních příčkách. Ani praktická, ani teoretická část nebyla zrovna jednoduchá a všichni moji kolegové převedli také skvělé výkony. Vítězství si opravdu velmi cením,“ říká Hadáček.

Policistům na stupních vítězů přináleží patřičná gratulace. Patří se však také poděkovat všem, kteří poskytli podporu a součinnost při pořádání soutěže.

Další články