Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 25.4.
Svátek má Marek
Menu

Ekologický chodníček FOTO: Školáci se naučí lépe nakládat s odpady

FOTO: Školáci se naučí lépe nakládat s odpady

09. 06. 2019 - 10:06

Naučná stezka Ekologický chodníček s tematikou třídění a nakládání s odpady vznikla v Životicích u Nového Jičína. V areálu svozové společnosti Asompo se mohou zájemci dozvědět zajímavé informace o odpadové problematice a zároveň si otestovat své znalosti. Na realizaci naučné stezky se podílel Moravskoslezský kraj ve spolupráci se společností EKO-KOM.

Doufám, že se tato stezka stane oblíbeným cílem škol, nejrůznějších kroužků, ale i rodin s dětmi. Správné zacházení s odpady bychom měli dětem vštěpovat už od malička. Věřím, že dvanáct velkoformátových tabulí s interaktivními prvky pomůže průvodcům dětem vysvětlit, jak důležité je chránit naši planetu,“ uvedla náměstkyně hejtmana kraje pro životní prostředí Jarmila Uvírová a doplnila, že vstup na naučnou stezku bude pro děti i dospělé bezplatný.

Doposud se děti mohly v rámci exkurzí do společnosti Asompo pouze podívat, jak skládka vypadá. Díky novému ekologickému chodníčku lépe pochopí, jak je třídění důležité, a že by skládka měla být vždy posledním řešením odstraňování odpadů. Chceme také dětem i dospělým vysvětlovat, že kromě třídění je velmi důležité snižovat množství odpadu, které každý z nás vyprodukuje,“ vysvětlila náměstkyně hejtmana kraje Jarmila Uvírová.

Na vznik Ekologického chodníčku finančně přispěly Moravskoslezský kraj a Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, a.s. „Grafika tabulí vychází z populárního vzdělávacího programu Tonda Obal, do kterého je dlouhodobě zapojena velká část základních a středních škol v kraji,“ řekla ředitelka oddělení regionálního provozu společnosti EKO-KOM Martina Filipová. Na tabulích tak podle jejích slov zájemci najdou například zajímavosti o třídění papíru, plastů, skla, nápojových kartonů či kovů, ale také informace, jak vzniku odpadů předcházet.

Každoročně zamíří do prostorů Asompo stovky dětí z okolních škol. „Chceme, aby do areálu na exkurzi jezdily školní skupiny z celého kraje. Aktivně se připravujeme na budoucí zákaz skládkování a připravujeme pro naše občany možnosti ekologického zpracování a dalšího využití směsného komunálního odpadu,“ upřesnila předsedkyně Dobrovolného svazku obcí SOMPO a starostka Fulneku Radka Krištofová.

Dobrovolný svazek obcí SOMPO 2016 sdružuje 32 obcí okresu Nový Jičín a jeho hlavním předmětem činnosti je osvěta, environmentální vzdělávání a řešení společných problémů s ochranou životního prostředí.

Další články