Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Integrované záchranné složky cvičily v Beskydech

09. 11. 2019 - 09:00

V lokalitě bývalého hraničního přechodu Mosty u Jablunkova se ve dnech 4. a 5. listopadu 2019 uskutečnilo taktické součinnostní cvičení složek integrovaného záchranného systému s pracovním názvem Sektor Beskydy 2019. 

Cílem cvičení bylo prověřit funkčnost a proveditelnost schváleného „Operačního plánu ke společnému postupu a spolupráci při zřízení a provozu registračních míst v případě neoprávněného vstupu většího počtu cizinců na území České republiky“, do kterého jsou zapojeny kromě Hasičského záchranného sboru České republiky (HZS ČR) také Policie České republiky, Vězeňská služba České republiky, Zdravotnické zařízení Ministerstva vnitra, a Armáda České republiky, která se však tohoto cvičení nezúčastnila. Do cvičení se naopak zapojila Celní správa České republiky.

„Primárním úkolem předurčených sil a prostředků HZS ČR bylo, v co nejkratším čase zabezpečit výstavbu a poté následný provoz tzv. Registračního místa, a to vše v souladu s platným Operačním plánem. Je nutné si uvědomit, že se nejedná o snadný úkol. V první fázi bylo nutné zkoordinovat velké množství sil a prostředků HZS Moravskoslezského kraje, Záchranného útvaru HZS ČR a Skladovacího a opravárenského zařízení HZS ČR, které se dostavily na místo určené pro výstavbu Registračního místa, poté zahájit samotnou výstavbu koridoru, vybavovat postupně pracoviště potřebným zařízením, zprovoznit umyvárny, rozvést elektřinu na všechna pracoviště, postavit týlový sektor pro zasahující složky apod. Musím konstatovat, že HZS ČR prokázal vysokou připravenost na řešení migrační problematiky.“ uvedl plk. Ing. Pavel Nepovím, řídící důstojník za HZS ČR.

Výstavba areálu byla průběžně dokumentována kamerou prostřednictvím bezpilotního leteckého prostředku (dronu), který zajišťoval Technický ústav požární ochrany. Nově byl také vyzkoušen přenos videozáznamu z dronu na OPIS GŘ HZS ČR.

V rámci cvičení bylo simulováno celkem sedm vln záchytů nelegálních migrantů na hraničních přechodech i zelené státní hranici, při nichž prošlo kompletním registračním procesem celkem 150 osob. Díky profesionálnímu přístupu všech zúčastněných složek proběhlo cvičení prakticky bez komplikací. Práci jednotlivých zúčastněných složek si přišel osobně prohlédnout také ministr vnitra Jan Hamáček.

Další články