Zde může být vaše reklama.
Pátek 26.4.
Svátek má Oto
Menu

Průjezdná od 1. září Končí rekonstrukce křižovatky Českobratrská a Sokolská třída

Končí rekonstrukce křižovatky Českobratrská a Sokolská třída

foto: Ostrava

29. 08. 2019 - 09:05

V neděli 1. září minutu po půlnoci se vrátí hromadná i osobní doprava do uzavřeného úseku křižovatky Českobratrská a Sokolská třída, skončí tak její rekonstrukce. Sloužit veřejnosti znovu začnou také zastávky v obou směrech na mostě Pionýrů uzavřené od počátku prázdnin, kdy začala uzavírka komunikací pro individuální a městskou hromadnou dopravu.

Opravený úsek bude kolaudován v září v době zkušebního provozu, který ale nijak neomezí běžný provoz. Zhotoviteli stavby, vítězi veřejné zakázky společnosti STRABAG a. s., město za objednané práce zaplatí 21,4 milionu korun s DPH.

V termínu, ještě před zahájením školního roku končí modernizace důležité křižovatky v centru města. Její opravu jsme naplánovali záměrně na prázdninové měsíce, kdy je provoz pravidelně o něco mírnější než v jiných částech roku. Součástí rekonstrukce nebyly chodníky směrem k mostu Miloše Sýkory, na ty ale chceme získat stavební povolení a jejich obnovu provést v blízké době, včetně modernizace zastávkových přístřešků,“ řekla náměstkyně primátora pro investice Zuzana Bajgarová.

Součástí veřejné zakázky, jejíž realizace začala 4. června, byla úprava plochy před budovou Policie ČR a vybudování parkoviště s 12 místy. Vozovka získala nový živičný povrch a svým provedením navázala na předchozí opravu ulice Českobratrské z roku 2017. Zrekonstruované chodníky mají povrch ze zámkové dlažby. Území zpestřila nově vysazená zeleň. K záhonům a dělícím ostrůvkům pro chodce přibyly rostlinky tavolníku, nízkého keře s malými žlutozelenými listy.

Během prázdnin bylo vyměněno trolejové vedení a upravena světelná signalizace. Rekonstrukce semaforů zahrnula technickou i softwarovou úpravu stávajícího řadiče, výměnu stožárů a dalších technologických komponentů. Došlo k přemístění kamer městského dopravního kamerového systému tak, že při pohledu na vjezd do křižovatky zabírají současně kromě vozidel i stav semaforů.  Drobné úpravy se dotkly také veřejného osvětlení v křižovatce. 

Projektovou dokumentaci zpracovaly společnosti Ostravské komunikace, a.s. a HaskoningDHV Czech Republic, spol. s r. o.

K rozsáhlé opravě Českobratrské ulice došlo již v roce 2017. Frekventovaná dopravní tepna v centru města tehdy podstoupila potřebnou rekonstrukci v úseku mezi ulicemi Sokolskou třídou a Nádražní ulicí. Týkala se výměny inženýrských sítí a položení nového povrchu vozovky.  Do první vrstvy asfaltobetonu byly umístěny indukční smyčky a kabeláž, které detekují dopravu v křižovatce a umožňují ji řídit prostřednictvím světelné signalizace. Podél vozovky se také nově objevily záhony se zelení. Cena této části rekonstrukce Českobratrské ulice činila 33,48 milionu korun včetně DPH.

Další články