Zde může být vaše reklama.
Úterý 23.4.
Svátek má Vojtěch
Menu

Prázdninové spojení Mezi Bruntálem a Malou Morávkou opět pojedou vlaky

Mezi Bruntálem a Malou Morávkou opět pojedou vlaky

17. 06. 2019 - 10:20

Turisté a návštěvníci Jeseníků budou moci od letošního 5. července do 14. září využít pro své prázdninové cestování na trase z Bruntálu do Malé Morávky i vlaky. Objedná je a zaplatí Moravskoslezský kraj. Rozhodli o tom krajští zastupitelé, kteří schválili i způsob financování – závazek veřejné služby. Kraj v tomto režimu zajistí prázdninovou dopravní obslužnost na této železniční trati v průběhu 7 let za maximálně 5,5 milionů korun.

Po dalších sedm sezon až do roku 2025 bude provoz těchto vlaků zajišťovat společnost MBM Rail. Kraj u ní na prázdninové víkendy a svátky objedná pět párů vlaků denně, které budou navazovat na rychlíky z Ostravy a Olomouce. Sedmnáctikilometrová opuštěná trať, po které vlaky Českých drah naposledy pravidelně jezdily před deseti lety, tak znovu ožije a dočká se i od Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) rekonstrukce.

„Loni jsme podpořili Slezský železniční spolek, který s MBM Rail začal na trati provozovat nostalgické jízdy. Turisté si je velmi oblíbili a mají o ně velký zájem. Kvůli nim a také kvůli eventuální přepravě dřeva napadeného kůrovcem jsme se zavázali financovat letní provoz na této trati v průběhu dalších sedmi let. Správa železniční dopravní cesty počítá s tím, že trať zrekonstruuje, čímž by se časem naskytla možnost jezdit pravidelně vlakem až do Karlova,“ řekl náměstek moravskoslezského hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka. Dodal, že první sezonu bude na lince platit tarif dopravce, bude možné využít i státní slevy pro mládež a seniory. „Od příštího roku už by tu měl platit tarif ODIS,“ upřesnil námětek hejtmana Jakub Unucka.

Pravidelné prázdninové železniční spojení Bruntál – Malá Morávka by podle náměstka hejtmana pro cestovní ruch a regionální rozvoj Jana Krkošky mohlo přispět ke zvýšení návštěvnosti Moravskoslezského kraje. „I když počet lidí, kteří navštíví Moravskoslezský kraj, neustále roste - loni to bylo skoro milion hostů, plánujeme další aktivity na podporu cestovního ruchu. A financování provozu vlaků na této trati k nim patří. O naše hory je čím dál větší zájem, z čehož mám samozřejmě velikou radost, a doufám, že tento trend bude pokračovat. Chceme návštěvníkům vytvořit dobré podmínky a zázemí, aby se jim u nás líbilo, cítili se tu dobře a rádi se k nám vraceli “ řekl náměstek hejtmana Jan Krkoška.

Další články