Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 25.4.
Svátek má Marek
Menu

Neodhalujte krčky: jsou bolestivé a ani nezdobí!

Neodhalujte krčky: jsou bolestivé a ani nezdobí!

foto: Pixabay.com

03. 06. 2022 - 12:56

Víte, že investice do sonických zubních kartáčků či zubního irigátoru, se mnohonásobně vrátí? Že se dopouštíme zbytečných chyb, které nás mohou stát dásně a později i samotné zuby?

Nepříjemný pocit brnění, později i bolesti při konzumaci sladkého, slaného, pití horké kávy…Téměř každý ví, o čem je řeč – bolest zubů. Kromě toho, že si nemůžeme vychutnat posezení s přáteli nad vybranými pokrmy, hrozí velký problém s chrupem. Stížnosti na citlivé a bolestivé zubní krčky si vyslechnou zubní lékaři v Ostravě u téměř poloviny klientů. Na vině je nedostatečná či špatná péče o chrup a ústní dutinu, volba nevhodných zubních pomůcek a špatná technika čištění zubů. Problém může ale vyvolat i stavba našich čelistí a zubů ­- málo kosti v zubním lůžku nebo nedostatečně připojené dásně ke kosti. Tyto obtíže trápí hlavně ženy a k ustupujícím dásním přispívají hormony v době menopauzy, těhotenství či při bouřlivém menstruačním cyklu a hormonálních léčbách. Roli hraje také věk, – nerovnoměrně umístěné zuby v klenbě, skřípání zubů, kouření, nedostatek minerálů a vitaminů ve stravě či některá onemocnění (třeba cukrovka).

Proč jsou krčky zranitelné
Na rozdíl od zubní korunky nechrání povrch zubních krčků tvrdá sklovina, ale tvoří ho dentin (měkčí zubovina).  Proto citlivost, navíc sklon k nadměrnému obrušování (abrazi) a vznik zubního kazu. Tato rizika shrnuje termín „kaz zubního krčku“.

Stav lze zpomalit a zastavit
Odhalené dásně už nevrátíme zpět, to je špatná zpráva, ta dobrá ale nabízí alespoň zastavení procesu nebo jeho zmírnění a zpomalení.  Toho docílíme důslednou a vhodnou péčí: odstraňováním plaku i z nepřístupných míst, aby se dásně zbytečně nedráždily a neobrušovaly (ideálním partnerem je ústní sprcha a sonický kartáček, které se dostanou nejen ke sklovině, ale i do nedostupných míst). Okamžitě se zbavte tvrdého zubního kartáčku, netlačte příliš na dásně, spíš je citlivé masírujte od kořeně ke korunce. Tím se dáseň zpevňuje, množí se v ní vazy a přestane ustupovat.

Kontrolní dohled dentální hygienistky
Kontrolu techniky, pomůcky i stav špatně dostupných ploch by měla pravidelně sledovat dentální hygienistka. Správným krokem je i pravidelná fluoridace či aplikace znecitlivujících laků na odhalené krčky zubů. Při velkých defektech může stomatolog vyplnit postižená místa kompozitní výplní.

Nešťastný kolotoč
Bolavé krčky, krvácivé dásně řadu lidí vedou k tomu, že se snaží situaci nezhoršovat a raději dásně nedráždí kartáčkem…Tím se dásně zanítí narůstajícím plakem a bakteriemi a ustupují dál. Přitom je dokázáno, že sonický kartáček způsobuje o 50 % méně abraze dentinu. Je třeba, abyste i přes nepříjemné pocity vydrželi a dali zubním krčkům to, co potřebují.

Další články