Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Pomůže Baroš i Kvitová Odstartovala kampaň Normální je darovat

Odstartovala kampaň Normální je darovat

foto: Moravskoslezský kraj

17. 09. 2019 - 08:28

Normální je sportovat, sdílet fotky, cestovat. A také darovat krev, krevní složky a kostní dřeň. To je sdělení Moravskoslezského kraje a ostravské fakultní nemocnice, kterým chce zejména mladou generaci přesvědčit o tom stát se dárci, a pomoci tak nemocným lidem překonat choroby, úrazy a přežít.

Startuje kampaň Normální je darovat, jejíž tváří jsou i tenistka Petra Kvitová, fotbalista Milan Baroš, atletka Simona Vrzalová nebo florbalový tým FBC Ostrava.

„Darovat krev, krevní složky a kostní dřeň by pro nás mělo být normální stejně jako třídit odpad, uvolnit v tramvaji starším lidem místo k sezení či zastavit u přechodu pro chodce. Věřím, že díky kampani si to spousta mladých, zdravých lidí uvědomí. Ochotně navštíví odběrové centrum a zcela běžné činy tak promění na akce superhrdinů. Protože v tomto případě víc než kde jinde platí, že každá kapka se počítá a dokáže zázraky,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Kampaň Normální je darovat má informovat potenciální dárce krve, krevních složek a kostní dřeně o tom, co to obnáší stát se dárcem. „Hlavně chceme vysvětlit, že k záchraně života stačí udělat velmi málo. Chceme potenciálním dárcům říct, že odběry nebolí, že to zvládnou. Že to není nic časově náročného a člověka těch několik desítek odebraných mililitrů krve nijak nepoznamená, neublíží mu a fyzicky ho ‚neodrovná‘. A že je to fajn, mít ze sebe dobrý pocit,“ řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer s tím, že do kampaně jsou zapojeni i lidé, kterým darování krve nebo kostní dřeně pomohlo překonat nemoc, nebo jim usnadňuje život. Váží si života a jsou rádi, že se pro ně našel „jejich superhrdina“, i když neví, kdo to je. 

„Krev nelze vyrobit, nemocní jsou odkázáni na dárce. Krev potřebují pacienti po těžkých úrazech, při vážných operacích. Mezi sportovci nejsou úrazy ničím výjimečným. Jsem stejně jako v závodě naprosto odhodlaná být dárcem a budu nesmírně potěšená, pokud mě budou i jiní lidé následovat,“ tvrdí „tvář“ kampaně atletka Simona Vrzalová. O svůj životní příběh se v kampani podělí také Petr Filipec, milovník jízdy na koloběžce a sportu… Před 6 lety mu lékaři diagnostikovali leukemii. Bylo mu 29 let. Teď je v pořádku. Díky dárci kostní dřeně.

„Krev a krevní složky jsou národním bohatstvím, důležitou, nenahraditelnou léčebnou modalitou, často jedinou možností léčby u velmi rizikových nemocných v těžkém stavu. Krevní centrum FN Ostrava provede ročně 40 tisíc odběrů krve a krevních složek, které pak zpracovává pro potřeby pacientů nejen ostravské fakultní nemocnice. Je jedním ze sedmi krizových center, která jsou povinna ‚držet‘ dostatečné zásoby transfuzních přípravků. Věřím, že projekt Normální je darovat osloví i ty dárce, kteří dosud váhají a mají z darování nejrůznější obavy. Věřím, že projekt Normální je darovat rozšíří počty dárců v transfuzních odděleních krajských nemocnic a ostravské fakultní nemocnice,“ dodala primářka Krevního centra FN Ostrava Zuzana Čermáková.

Také primář transfuzního oddělení Slezské nemocnice v Opavě Lukáš Stejskal vyzdvihuje význam dárcovství krve a jejích složek. „Mluvím za 3 zařízení transfuzní služby v krajských nemocnicích ve Slezské nemocnici v Opavě, Nemocnici s poliklinikou Karviná-Ráj a Nemocnici Třinec.  Na těchto transfuzních odděleních je ročně provedeno dohromady asi 30 tisíc odběrů krve, plazmy nebo krevních destiček. V posledních letech je pro nás stále obtížnější sehnat dárce a zajistit dostatek transfuzních přípravků pro všechny pacienty krajských nemocnic,“ řekl primář transfuzního oddělení Slezské nemocnice v Opavě Lukáš Stejskal. Poděkoval věrným dárcům, kteří roky pravidelně chodí do krevních center darovat nejdrahocennější tekutinu. „Ale dárcovská populace přirozeně stárne a část dárců ještě odchází darovat plazmu do soukromých plasmaferetických center v okolí a my nutně potřebujeme najít nové dárce. Zvu proto všechny, kteří jsou zdrávi a ještě nezkusili darovat krev, aby přišli na naše transfuzní oddělení a svým darem nám pomohli dobře se starat o pacienty. Přeji této kampani hodně zdaru, aby si našla cestu k mnoha ochotným srdcím,“ řekl  primář Lukáš Stejskal.

Kampaň Normální je darovat je první ze společných aktivit Moravskoslezského kraje a Fakultní nemocnice Ostrava, realizované v rámci Memoranda o vzájemné spolupráci při poskytování a zajišťování zdravotní péče na území Moravskoslezského kraje. Memorandum dnes při slavnostním spuštění kampaně podepsali moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák a ředitel ostravské fakultní nemocnice Jiří Havrlant.

„Naší prioritou je zajištění dostupné a kvalitní zdravotní péče pro obyvatele kraje. Je proto logické, že jednáme o spolupráci s nejvýznamnějším poskytovatelem zdravotní péče v regionu - Fakultní nemocnicí Ostrava. Memorandum mimo jiné garantuje dostupnost zdravotní péče v souvislosti se změnami spojenými s optimalizací krajských nemocnic a deklaruje připravenost obou stran rozvíjet spolupráci v oblasti eHealth,“ vysvětlil hejtman Ivo Vondrák.

„Rád bych obyvatele našeho regionu ujistil, že v ostravské fakultní nemocnici pracují vysoce erudovaní lékaři a zdravotníci, kteří v mnoha oborech patří k republikové i evropské špičce. Tito specialisté jsou zárukou i garancí toho, že námi poskytovaná péče je na té nejvyšší úrovni,“ ujistil Jiří Havrlant, ředitel FNO.

Další články