Zde může být vaše reklama.
Sobota 20.4.
Svátek má Marcela
Menu

Ostrava hledá prostory pro další workoutové hřiště

Ostrava hledá prostory pro další workoutové hřiště

foto: Ostrava

27. 02. 2020 - 09:00

Město Ostrava chce postavit na svém území další workoutová hřiště. Mohlo by jich být až deset. Cílem je rozšířit možnosti pro pohybové aktivity občanů. Proto ve spolupráci s jednotlivými obvody zmapuje lokality, kde by byla workoutová hřiště vhodná, kde zatím chybí sportovní zázemí nebo kde vzniká vhodný projekt, který by se dal o takové hřiště doplnit.

„V Ostravě v posledních letech přibyly desítky workoutových hřišť a osvědčují se, máme na ně dobré ohlasy. Proto chceme budovat další a rozšiřovat tak možnosti sportovního vyžití Ostravanů. Za výhodnou považujeme kombinaci workoutového hřiště s jinou formou sportoviště nebo volnočasovou infrastrukturou. Mohou se budovat například u cyklostezek, v parcích a podobně. Podstatná bude jejich dobrá dostupnost. Chceme zrevidovat všechny připravované projekty a podívat se, zda bychom některé neměli o tento typ hřiště doplnit. Například se takto podíváme na plánované revitalizace sídlišť,“ uvedla náměstkyně primátora pro školství a sport Andrea Hoffmannová.

Pro vytipované lokality se vybere typově i kapacitně vhodné workoutové hřiště a projekt se doplní o cenovou nabídku, návrh vybavení i formát hřiště. Město bude také hledat alternativní možnosti financování, například vhodné dotační tituly. Po vybudování zahrne nová hřiště do pasportizace sportovišť městských obvodů se všemi dostupnými údaji, jako jsou kontakty, kapacita, vybavení, umístění a podobně, a budou zveřejněna na webových stránkách města.

V Ostravě je bezmála dvacet workoutových hřišť, z nichž některá nechalo vybudovat město, další si postavily obvody. Dostatečně vybaveny jsou Poruba, Jih a Moravská Ostrava a Přívoz.  V loňském roce například postavili za dotaci z projektu FajnOVA nové workoutové hřiště hasiči v Krásném Poli v místě bývalé palírny. Hojně využívané je workoutové hřiště u Základní školy Nádražní v centru Ostravy.

Na workoutové hřiště chodí posilovat starší děti v rámci hodin tělesné výchovy, ale na tělocvik ho využívají i mladší děti. Hodiny na hřišti patří k vyhledávaným, změna děti baví.  Navíc na hřišti často posilují i členové boxerského oddílu, se kterým spolupracujeme,“ doplnil ředitel Základní školy Nádražní Libor Novotný.

Letos na jaře se bude slavnostně otevírat tréninkové hřiště v areálu hasičské zbrojnice v Michálkovicích, které se dostavělo v závěru loňského roku. Od léta 2018 mají milovníci workoutového cvičení k dispozici workoutové hřiště v Komenského sadech kousek od hlavní brány, poblíž tenisových kurtů. Nové hřiště už připravuje obvod Slezská Ostrava na sídlišti Kamenec v rámci jeho revitalizace.

Další články