Zde může být vaše reklama.
Pátek 26.4.
Svátek má Oto
Menu

Policisté operují taky na horách, tak jezděte bezpečně!

Policisté operují taky na horách, tak jezděte bezpečně!

foto: Policie ČR

17. 12. 2019 - 09:00

Návštěvníci lyžařských areálu se v Beskydech se mohou setkat s policisty nejen, když řeší plynulost provozu na pozemních komunikacích, ale nově také na svahu. Výběr policistů probíhal na začátku roku, jedná se o policisty ze speciální pořádkové jednotky, kteří již mají zkušenosti s pohybem na lyžích.  S otevřením areálů policisté spustili preventivní projekt „Bezpečně na horách“, který byl finančně podpořen Krajským úřadem Moravskoslezského kraje.  Od ledna 2020 budete také moci v akci vidět policejní lyžařské hlídky v Jeseníkách.

Policejní lyžařské hlídky dohlíží na lyžaře a snowboardisty, zda svým jednáním neohrožují ostatní osoby i na bezpečnost na sjezdových tratích. Policisté touto preventivní činností chtějí u sportujících osob zvýšit právní povědomí, respektování pravidel FIS a zároveň dodržování bezpečného pohybu a předcházet různé majetkové trestné činnosti.  Policisté jsou vybaveni nejen na sjezdové lyžování, ale také pro skialpinismus. Budou se pohybovat a preventivně monitorovat nejen sjezdovky, ale také zajištění chat a rekreačních objektů v nepřístupném horském terénu a pomáhat při pátrání po hledaných osobách Horské službě České republiky.

Pravidla bezpečného chování na sjezdovce

  1. Ohled na ostatní lyžaře: Musí se neustále chovat tak, aby neohrožoval nebo nepoškozoval někoho jiného.
  2. Zvládnutí rychlosti a způsobu jízdy: Musí jezdit s přiměřeným odstupem a s ohledem na vzdálenost, na kterou vidí. Svou rychlost a svůj způsob jízdy musí přizpůsobit svému umění, terénním, sněhovým a povětrnostním poměrům, jakož i hustotě provozu.
  3. Volba jízdní stopy: Každý přijíždějící zezadu musí svou jízdní stopu zvolit tak, aby neohrožoval lyžaře jedoucího před ním.
  4. Předjíždění: Předjíždět se může shora nebo zespoda, zprava nebo zleva, ale vždy jen s odstupem, který poskytne předjížděnému lyžaři či snowboardistovi pro všechny jeho pohyby dostatek prostoru.
  5. Vjíždění a rozjíždění: Každý, kdo chce vjet do sjezdové tratě nebo se chce po zastavení opět rozjet, se musí rozhlédnout nahoru a dolů a přesvědčit se, že to může učinit bez nebezpečí pro sebe a pro ostatní.
  6. Zastavení: Musí se vyhýbat tomu, aby se zbytečně zdržoval na úzkých nebo nepřehledných místech sjezdové tratě. Ten, který upadl, musí takové místo uvolnit co nejrychleji.
  7. Stoupání a sestup: Ten, který stoupá nebo sestupuje pěšky, musí používat okraj sjezdové tratě.
  8. Respektování značek: Musí respektovat značení a signalizaci.
  9. Chování při úrazech: Při úrazech je každý povinen poskytnout první pomoc.
  10. Povinnost prokázání se: Každý, ať svědek, nebo účastník, ať odpovědný, nebo ne, je povinen v případě úrazu prokázat své osobní údaje.

Další články