Zde může být vaše reklama.
Středa 24.4.
Svátek má Jiří
Menu

Na kole jen s přilbou Policisté v Trojhalí upozorňovali na bezpečnou jízdu na kole

Policisté v Trojhalí upozorňovali na bezpečnou jízdu na kole

foto: Policie ČR

20. 08. 2019 - 09:00

Přestože přilba není pro cyklisty starší 18 let ze zákona povinná, policisté neustále na veřejnost apelují, aby ji požívali také dospělí. Vždyť ani jeden ze tří cyklistů, kteří v první polovině letošního roku podlehli zraněním po kolizi s dopravním prostředkem nebo pevnou překážkou, neměli cyklistickou helmu.

Nejen na tuto skutečnost, ale také na mnohé další povinnosti nemotorizovaných účastníků silničního provozu všech věkových kategorií, upozorňovali policisté krajského ředitelství ve čtvrtek 15. srpna širokou veřejnost v rámci preventivní akce „Na kole jen s přilbou“. Vždyť právě cyklisté patří společně s chodci k nejohroženějším účastníkům silničního provozu. K tomuto účelu využili možnosti účasti na dětských závodech „O pohár hejtmana Moravskoslezského kraje“, které se tento den konaly před úvodní „časovkou“ cyklistického závodu „Czech Cycling Tour“ v Trojhalí Karolína v Ostravě.

Pro děti měli policisté připravené testy ze znalostí silničního provozu s ohledem na jejich věk, pro rodiče a dospělý doprovod informace s důrazem na správné používání cyklistických přileb. Vždyť pro ochranu zdraví a života cyklisty není důležité jen mít přilbu na hlavě, ale hlavně použít správnou velikost, mít ji správně nastavenou a nasazenou (cca 1 cm nad obočí) a řádně připevněnou. Cyklistická helma nesmí být volná, aby při pádu nespadla z hlavy, ale pásky nebo spona nesmí tlačit nebo se zařezávat do krku – zkrátka musí na hlavě „sedět“. A pokud byla přilba vystavena silnému nárazu, nemusí již správně plnit svou funkci, tudíž by se již neměla používat.

K připomenutí všech získaných informací byly dospělým rozdávány informační letáky a cyklistické mapy z projektu „Na kole jen s přilbou“, děti jako odměnu získaly pexesa a omalovánky s dopravní tématikou.

 

Preventivní akce „Na kole jen s přilbou“ se v minulých dnech uskutečnila také v Krnově.

Další články