Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Řidiči, už máte přezuto na zimní pneu? Máte jen pár dnů!

Řidiči, už máte přezuto na zimní pneu? Máte jen pár dnů!

foto: Pixabay

25. 10. 2019 - 12:00

Tak už je to zase tady. Od prvního listopadu do jednatřicátého března platí na cestách provoz vozidel v zimním období. Co to znamená? Všichni motoristé mohou používat pouze vozidlo, které má nazuté zimní pneumatiky v případech, že se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze předpokládat, že se během jízdy s takovými podmínkami setkají. Dále musí mít zimní pneumatiky, pokud vjíždí do úseku, kde jim to přikazuje dopravní značka Zimní výbava.

"Zimní pneumatiky musí být u motorového vozidla do 3,5 tuny na všech kolech s hloubkou dezénu nejméně 4 milimetru. U vozidla nad 3,5 tuny na všech kolech hnacích náprav s hloubkou dezénu nejméně 6 milimetrů. Tato povinnost se nevztahuje na náhradní kolo použité pro případ nouzového dojetí," uvádí mluvčí policie Libor Hejtman.

"Při jízdě do hor by řidiči neměli zapomenout přibalit sněhové řetězy. Na cestě mohou narazit na dopravní značku Sněhové řetězy, která přikazuje řidiči motorového vozidla o třech a více kolech pokračovat v jízdě až po nasazení sněhových řetězů na nejméně dvě hnací kola," doplňuje.

Dále upozorňuje také na to, že policie bude provádět namátkové kontroly, kdy v případě, že u některého řidiče zjistí přestupek, hrozí mu pokuta až dva tisíce korun.

Další články