Zde může být vaše reklama.
Sobota 20.4.
Svátek má Marcela
Menu

Stezka kolem Bílé Opavy prochází opravou, ale je přístupná

Stezka kolem Bílé Opavy prochází opravou, ale je přístupná

foto: CHKO Jeseníky

15. 07. 2021 - 11:01

Správa Chráněné krajinné oblasti Jeseníky informovala turisty, kteří by v rámci výšlapu v Hrubém Jeseníku chtěli využít trasu kolem Bílé Opavy, že se její část opravuje. Přesto je ale přístupná. Správa turisty prosí, aby se nejen v místech, kde se v současné době pracuje, chovali zodpovědně a ohleduplně.

"Na naučné stezce Bílá Opava, v úseku žluté TZ přes vodopády, právě probíhají opravy zařízení návštěvnické infrastruktury. Žádáme všechny turisty a výletníky, aby důkladně zvážili své schopnosti při plánování trasy touto extrémně náročnou stezkou, která je na některých místech schůdná jen s velkou opatrností," informuje o opravách správa.

Zároveň pracovníci na facebookovém kanálu Správy CHKO Jeseníky prosí turisty o shovívavost vůči pracovníkům, kteří v místě pracují a vzájemnou ohleduplnost.

Stezka kolem Bílé Opavy je jednou z nejkrásnějších, kterou Jeseníky nabízejí. Kaňon řeky je přístupný po žluté turistické značce od Karlovy Studánky. Už na prvních dvou kilometrech trasy se dají pozorovat peřeje a také opuštěná koryta, která vznikla během povodní. Od Rezervace Bílé Opavy je trasa po žluté náročná, pro méně zdatné turisty tak odtud vede i lehčí, modrá trasa.

Pokud už se ale člověk rozhodne vydat po žluté, nebude litovat. Následují četné lávky a žebříky, které stoupají vysoko nad korytem řeky i v těsné blízkosti vodopádů, na některých místech je trasa jištěna pouze řetězy. Následně se žlutá zase spojuje s modrou a je opět pohodlně schůdná.

V minulosti byla cesta kaňonem Bílé Opavy i na doporučení pouze jednosměrná, dnes už se ale dá jít i z Ovčárny. Přes zimu je pak vzhledem k počasí neschůdná a uzavřená.

 

Další články