Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 25.4.
Svátek má Marek
Menu

Krásná práce Studenti střední školy navrhli kolekci šperků pro VŠB-TUO

Studenti střední školy navrhli kolekci šperků pro VŠB-TUO

foto: VŠB-TUO

30. 10. 2019 - 09:00

Dokonalé propojení, tak lze nazvat společnou práci studentů a pedagogů Střední odborné školy umělecké a gymnázia, s.r.o. v Ostravě-Zábřehu a VŠB – Technické univerzity Ostrava při návrhu a realizaci kolekce šperků, které budou sloužit jako dárkové předměty pro významné návštěvy univerzity.

Myšlenka vytvářet vlastní šperky vznikla na Hornicko-geologické fakultě. Projekt podpořil i její děkan, prof. Vladimír Slivka. Škola následně oslovila studenty střední školy s jednoduchým zadáním, které vyústilo v celkem patnáct klauzurních prací. Z těch univerzita vybrala finálních pět, které se rozhodla realizovat.

Každý ze studentů pojal zadání ze svého úhlu pohledu a dle svého cítění - inspirací jim bylo město Ostrava, lidé či znaky fakult a historie. „Představa byla taková, že studenti navrhnou celou kolekci šperků tematicky spojenou s univerzitou, její historií a současností,“ říká proděkanka Fakulty materiálově-technologické, doc. Adéla Macháčková. Ti pak pod vedením svých pedagogů realizovali vlastní nápady a odborné dovednosti od návrhů přes model až k finálním šperkům.

Šperky jsou vyrobeny z bronzu a stříbra, jejich odlévání se ujala Fakulta materiálově-technologická. Oba kovy vytvářejí nádherné spojení s minerály, jako jsou ametyst, achát, jaspis či sodalit, které dodala Hornicko-geologická fakulta. Studenti střední školy po celou dobu návrhu a realizace kolekce šperků pořizovali reportážní fotografie a záznamy.

Každý šperk je originálem uloženým ve speciální krabičce s průkazem původu rovněž navrhnutým studenty střední umělecké školy. Vernisáž šperků se bude konat ve čtvrtek 31. října v 9 hodin na VŠB-TUO za přítomnosti rektora univerzity prof. Václava Snášela, ředitelky střední školy Hany Dvořákové, autorů a dalších hostů, bez kterých by tato kolekce nevznikla.

Další články