Zde může být vaše reklama.
Úterý 16.4.
Svátek má Irena
Menu

TOXI tým: výroba drog zapříčinila nejeden požár bytu

TOXI tým: výroba drog zapříčinila nejeden požár bytu

foto: Policie ČR

04. 02. 2020 - 11:00

Kriminalisté 11. oddělení obecné kriminality Městského ředitelství policie Ostrava obvinili v těchto dnech třicetiletého muže z Vyškovska z přečinu výroby a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu. Obviněný měl v ostravském objektu i ve vozidle přechovávat laboratorní předměty a chemikálie určené k výrobě pervitinu. Kriminalisté varnu i další věci zajistili, na případu i nadále pracují.

Není žádná novinka, že v krajském městě Moravskoslezského kraje působí specializovaný tým TOXI. Zkušení ostravští kriminalisté 11. oddělení se zabývají trestnou činností primárně distributorů a výrobců drog, samozřejmě stejně tak skutky s ní související. Spolupracují s kolegy napříč republikou, ale i zahraničím. Jejich činnost se neobejde bez součinnosti se specialisty z odboru kriminalistické techniky a expertiz krajského ředitelství, neboť u případů si vyžadují různá odborná vyjádření a expertizy.

Jejich práce spočívá ve vyhledávání trestné činnosti, její dokumentaci, včetně domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor, v zajišťování věcí důležitých pro trestní řízení, kontaktu s osobami, které v mnohých případech jsou či byli uživateli drog a komplexním vedení trestního řízení.  

Při pohledu na statistiky zjistíme, že ostravští kriminalisté v roce 2017 zajistili 20 varen, 9 pěstíren a zahájili trestní stíhání 100 osob. V roce 2018 se jednalo o 21 varen, 10 pěstíren a126 trestně stíhaných osob a v roce 2019 o 20 varen, 34 pěstíren a 129 trestně stíhaných osob.

Závažnost této trestné činnosti je zřejmá, přičemž stejně jako v roce 2018, tak i v loňském roce došlo při výrobě drog přinejmenším ke třem zahořením bytů a ohrožení obyvatel domu.

Další články