Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Už podesáté! 4 ostravská divadla vyjedou na podzim do Prahy

4 ostravská divadla vyjedou na podzim do Prahy

07. 07. 2019 - 08:47

Čtyři ostravská divadla se na přelomu října a listopadu „zabydlí“ v pěti divadlech pražských.  Desátý ročník divadelního festivalu Ostrava v Praze představí publiku v hlavním městě opět to nejlepší z tvorby Národního divadla moravskoslezského (NDM), Divadla Petra Bezruče, Komorní scény Aréna a Divadla loutek Ostrava. Letos to bude celkem osm inscenací v hlavním programu (31. října až 5. listopadu) a dva večery v off-programu (5. a 6. listopadu). Celkově tedy festival zahrnuje deset produkcí.

Divákům v Praze ostravská divadla nabídnou komorní operu, velký světový i komorní muzikál, loutkovou pohádku pro děti a pět činoherních inscenací. V off-programu zazní také koncert současné hudby. Přehlídku zahájí Divadlo loutek Ostrava a zakončí slavnostně Národní divadlo moravskoslezské. Město Ostrava festival pořádá již podesáté a podpoří jej částkou 1,8 milionu korun.

„Pražské publikum uvidí opět to nejlepší z nabídky ostravských scén. Aréna se tradičně drží ve špičce našich divadel – čtyřikrát byla Divadlem roku a také letos byla mezi třemi finalisty. Bezruči mají v Praze vždy při hostováních vyprodáno, stejně jako u nás v Ostravě. Velkému diváckému zájmu se těší také skvělá představení Národního divadla moravskoslezského nebo Divadla loutek,“ zdůrazňuje náměstek primátora pro kulturu Zbyněk Pražák s tím, že si naše divadla tento rok sama zvolila právě ty pražské scény, v nichž pravidelně hostují a kde je velký předpoklad, že si inscenace najdou svého diváka.

Ostravská divadla budou hrát v Karlíně, v Minoru, ve Studiu Ypsilon (2x Národní divadlo moravskoslezské), Divadle v Celetné (1x činohra NDM a 2x Divadlo Petra Bezruče) a v prostorách multifunkční La Fabriky (2x Komorní scéna Aréna). V off-programu zazní v prostoru Centra současného umění DOX koncert Ostravského centra nové hudby.

Národní divadlo moravskoslezské poveze do největšího muzikálového divadla v Praze vůbec poprvé světový muzikál. Kočky Andrew Lloyd Webbera se budou hrát 5. listopadu v Hudebním divadle v Karlíně. Vstupenky jsou již v prodeji. „Nebývá to u festivalu obvyklé, s velkým muzikálem jsme vyjeli jen jednou, a to před dvěma lety – naše Edith a Marléne se líbila. Letos sázíme na úspěch světových Koček. U nás jsou od premiéry stále vyprodané a už první měsíc prodeje vstupenek v Hudebním divadle Karlín nás přesvědčuje, že to bylo dobré rozhodnutí, zájem je velký,“ těší ředitele Národního divadla moravskoslezského Jiřího Nekvasila.

Úvodní večer festivalu bude 31. října patřit Divadlu loutek Ostrava v pražském divadle Minor s pohádkou Ronja, dcera loupežníka od Astrid Lindgrenové.

,,Kočky Andrew Lloyd Webbera budou oficiální část přehlídky 5. listopadu uzavírat. Oproti zvyklostem jsme ale přidali ještě komorní muzikál Thrill Me Stephena Dolginoffa v režii Juraje Čiernika, který tématem zcela vybočuje z mainstreamové produkce, a ostravské publikum jej přijalo s nadšením. My už máme vyprodána některá zářijová ostravská představení a věřím, že se bude dílo líbit i publiku v pražské Ypsilonce, kde budeme v off-programu festivalu muzikál hrát 6. listopadu,“ popisuje ředitel NDM Jiří Nekvasil.

Kromě zmíněných inscenací nabídne největší divadlo v našem regionu v pražské Ypsilonce komorní Čtyřnovotou operu Toma Johnsona (1. listopadu) a v Celetné 3. listopadu činohru Ivana Vyrypajeva Opilí. Kromě Koček veze NDM do Prahy výhradně inscenace nastudované pro komorní Divadlo „12“, kde se hraje teprve od září 2018 a které vzniklo jako nová scéna ve zrekonstruovaném komplexu Divadla Jiřího Myrona

Vstupenky na Kočky jsou už v prodeji. Na další představení se budou vstupenky prodávat od srpna (na obě představení NDM v Ypsilonce), během září a října pak v dalších divadlech – Minor, V Celetné, La Fabrika. V Praze může letos navštívit ostravská festivalová představení včetně off- programu více než 3500 diváků.

Festival Ostrava v Praze vznikl v roce 2010 jako jedna z akcí při vyhlášení kandidatury Ostravy na Evropské hlavní město kultury pro rok 2015. A koná se od té doby každoročně s velkým úspěchem. Devátý ročník vloni představil osm inscenací v osmi dnech, vidělo je přibližně 2500 diváků.

Kompletní program, stručné anotace:

Festival Ostrava v Praze zahájí 31. října Divadlo loutek Ostrava představením inscenace Ronja, dcera loupežníka, a to v divadle Minor. Světoznámý příběh o dobrodružném putování strašidelným lesem a o přátelství, které překoná i zlobu dvou loupežníků-rivalů, napsala Astrid Lindgrenová.

V pátek 1. listopadu zazní již zmíněná komorní Čtyřnotová opera Toma Johnsona v podání souboru opery NDM, a to v Ypsilonce. Každý z pěti sólistů v humorném dílku představuje jeden druh hlasu a každý se drží po celou dobu v rozsahu pouhých čtyř tónů.

První dva listopadové dny budou v Divadle v Celetné patřit Divadlu Petra Bezruče; tam jsou diváci na ostravské hosty zvyklí, s tamním spolkem Kašpar ostravská scéna dlouhodobě spolupracuje. Obě inscenace pro Prahu měly premiéru v této sezóně. Heda Gablerová: Teorie dospělosti je autorská parafráze na slavné dílo Henrika Ibsena z pera česko-chilské autorky Anny Saavedry.

Transky, body, vteřiny Tomáše Dianišky vyprávějí o osudu prvorepublikové běžkyně Zdeny Koubkové, která se stala mužem, a její jméno bylo vymazáno z historie sportu. Obě hry se těší velkému zájmu diváků.

V neděli 3. listopadu bude činohra NDM hrát v Divadle v Celetné úspěšnou komedii Opilí Ivana Vyrypajeva, kde střízlivý sice nikdo z aktérů po celou dobu není, ale překvapivě všichni „dostřízliva“ uvažují, a to mění životy jim a jejich blízkým.

Atraktivní tituly vybrala také Komorní scéna Aréna. Divácky už osvědčenou černou komedii amerického autora Tracyho Lettse Zabiják Joe, která šokuje černým humorem - v době jejího vzniku na začátku 90. let se ji divadla bála hrát. Dnes je Letts jedním z nejuznávanějších dramatiků. Aréna připravila pro Prahu i letošní jarní novinku, komedii o zamotaných milostných vztazích z pera renesančního italského filozofa a autora Niccola Machiavelliho s názvem Mandragora. V kulturním centru La Fabrika se na Komorní scénu Aréna mohou diváci těšit 3. a 4. listopadu.

V úterý 5. listopadu skončí oficiální program slavnostně Kočkami v podání souboru opereta/muzikál NDM v karlínském divadle. Týž soubor NDM se ale ještě vrátí do Ypsilonky a nabídne v off-programu 6. listopadu muzikál Thrill Me (Vzruš mě!). Stephen Dolginoff jej napsal podle skutečného případu dvou chicagských mladíků, kteří spáchali ve 20. letech 20. století vraždu, o níž se domnívali, že je dokonalá. Příběh sleduje především jejich vzájemný vztah.

Ostravské centrum nové hudby představí v off-programu 5. listopadu experimentální světovou scénu koncertem s názvem Zásadní Xenakis v Centru současného umění DOX. Unikátní počin podpořený virtuózními výkony sólistů ze zahraničí zahrne tři orchestrální kompozice jednoho z nejvlivnějších evropských skladatelů 2. poloviny 20. století (a také architekta) Iannise Xenakise, které v Praze nikdy nezazněly.

Další články